Josephine Francis Joteyko (in het Pools: Józefa Franciszka Joteyko)  was geboren op 29 januari 1866 in Poczujki vlakbij Kiev (Ukraine), en gestorven op 24 april 1928 in Warschau. Ze was een Poolse psycholoog, pedagoog, filoloog, co-organisator van de orthopedagogiek in Warschau.

Zij was een Poolse wetenschapper. Haar leven en werk verbinden Polen en België. Zij was de voorzitter van de Neurologische Vereniging en meervoudige winnaar van de Parijse Academie van Wetenschappen. Zij studeerde in Genève, Brussel en Warschau.

Vanaf 1898 werkte zij aan het Solvay Fysiologische Instituut in Brussel en daarna aan de Vrije Universiteit Brussel waar ze les heeft gegeven als een docent van experimentele psychologie. Zij was vooral geïnteresseerd in de fysiologie van het werk. Zij heeft de fysiologische beginselen in verband met vermoeidheid gedefinieerd. Vanaf 1902 werkte ze als een fysioloog in het Solvay Laboratorium van Energie.  In 1909 was ze gekozen als de enige vrouw voor het Comité van het VI Internationale Congres van Fysiologische Psychologie in Genève.

In jaren 1906-1914 doceerde ze de pedagogische psychologie in het Leraren College in Mons en Charleroi. Vanaf 1916 was ze een lector van de pedologie en experimentele psychologie aan de Universiteit Sorbona, waar ze is opgenomen tussen de professoren van het College de France in Parijs en vanaf 1918 aan de Universiteit Lyon. Vanaf 1926 doceerde zij pedagogische psychologie en eksperimentale pedagogiek in de Vrije Poolse Wszechnica in Warschau. Zij heeft meer dan 260 wetenschappelijke werken geschreven.