Ania

Doctor in de politieke wetenschappen; Ze werkt als directeur van onderzoek en opleiding van de Europese Stichting voor Progressieve Studies (FEPS) – waarmee ze sinds haar oprichting actief is geassocieerd.

Eerder (2005 – 2007 – 2009) werd ze de eerste vrouw (en de eerste persoon) uit Midden- en Oost-Europa gekozen als Secretaris-Generaal van de Jong Europese Socialisten (voorheen ECOSY, nu YES). Docent en academisch recensent, journalist en auteur van meer dan 80 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in 5 talen, een expert op het gebied van het hedendaagse politieke denken en de evolutie van het politieke en partijensysteem van de EU.

Haar essay over mogelijke mechanismen voor het kiezen van zogenaamde Spitzenkandidaten werd in 2011 erkend als de eerste en belangrijkste inspiratiebron, onder andere voor de Raad van de EU. Commentator van evenementen in binnen- en buitenlandse media.

Vanaf september leraar geschiedenis en literatuur aan de Poolse Maria Skłodowska-Curie School in Leuven, met wie ze eerder verbonden was door activiteiten in het oudercomité en de wetenschappelijke raad. Sociaal activist, altijd actief op het gebied van onderwijs en vrouwenrechten in binnen- en buitenlandse activiteiten. In het verleden lid van de Pools-Duitse Raad voor Jeugdsamenwerking en het team van opvoeders van het Centrum Kurt Lowenstein in Werftpfuhl (in Berlijn).

Moeder van twee kinderen, betrokken als oudercoördinator op de Belgische school van de zoon. Gepassioneerd door geschiedenis, de reis van het leven in het algemeen, een polyglot die grapjes in 6 talen kan maken.