Iwona

17 jaar geleden besloot ze naar België te komen en heeft Frans geleerd dankzij haar eerste werk in een gezin. Na een tijdje ontmoette ze haar echtgenoot en nu hebben ze twee kinderen.

Vanaf het moment dat haar kinderen naar de Belgische school gingen, merkte ze dat de meeste Poolse ouders een enorm probleem hebben met de taalbarrière, hoe moeilijk het voor hen is om op school te communiceren met de leerkrachten van hun kinderen. Ze hielp haar landgenoten vaak bij het contacteren van leraren als vertaalster in administratieve zaken. Dankzij haar betrokkenheid had ze goed contact met het schoolbestuur en de leraren die graag haar taalvaardigheden wilden gebruiken in gesprekken met andere Poolse ouders. Bovendien werd ze door het schoolbestuur gekozen om in de ouderraad te stappen. Sindsdien heeft ze de gelegenheid gekregen om in te grijpen in zaken die betrekking hebben op Poolse kinderen.

Wanneer ze besloten om permanent in België te blijven, vestigden ze zich in het huis, waar ze de manifestatie van intolerantie van buren, daden van vandalisme en frequente verstoring van de stilte van de nacht ontmoetten.

Geen van de buren had de moed om het te bestrijden, daarom nam ze alles in haar handen en begon te handelen. Dankzij volharding en doorzettingsvermogen werd ze opgemerkt door de lokale gemeentelijke autoriteiten en kreeg een aanbod om deel te nemen aan de gemeentelijke verkiezingen van de burgemeesterlijst om Polen aan te moedigen om voor hun rechten in hun gemeente te vechten.

Met meer vastberadenheid zal ze onze Poolse stem laten horen.