Alicja

Pools-Belgische filosofe en schrijfster. Geboren in Warschau in 1981. Ze kwam samen met haar ouders naar België op haar zevende.

Ze maakte haar studies in de Moraalwetenschappen met summa cum laude af aan de Universiteit Gent en verwierf in 2012 de graad van doctor in de filosofie aan dezelfde universiteit, voor een werk over het denken van Max Scheler en Karol Wojtyła.

Alicja Gęścińska is auteur van een monografie over Leszek Kołakowski, het lovend onthaalde boek „De verovering van de vrijheid” en van de essays “Allmensch” en “Thuis in muziek”. Voor de roman „Een soort van liefde” ontving ze de Vlaamse prijs voor het beste literaire debuut De Debuutprijs.

Van 2013-2016 werkte ze aan de Faculteit Politieke Wetenschappen van Princeton University en gaf ze colleges in Amherst College. Ze maakte een reeks filosofische programma’s “Wanderlust” voor de Vlaamse televisie Canvas.

In 2019 stond ze als onafhankelijke op de lijst van de Vlaamse liberalen voor het Europees Parlement. Haar laatste boek “Intussen komen mensen om” handelt over de vraag welke rol intellectuelen in een samenleving spelen en hoe we allen betrokken zouden moeten zijn op de politiek.

Momenteel is ze verbonden aan The University of Buckingham waar ze co-directeur is van het doctoraatsprogramma voor filosofie en tevens is ze er ook verantwoordelijk voor de masteropleiding.