IW

Wetenschapper, bioloog, geneticus, professor aan de KU Leuven. Geboren in Gdynia.

Ze begon haar biologische studie aan de Universiteit van Torun en zette ze voort aan de Universiteit van Warschau, waar ze een masterdiploma behaalde (met een specialisatie in botanica / genetica). Kort na haar afstuderen ging ze werken bij de afdeling Kankerbiologie van het Institute of Oncology M. Skłodowskiej-Curie in Warschau. Een paar jaar later verdedigde ze haar doctoraat aan het Instituut voor Immunologie en Experimentele Therapie van de Poolse Academie van Wetenschappen in Wroclaw. Aan het einde van de jaren 80 ging ze met een beurs van drie maanden (de beurs van Jakub hr. Potocki) studeren in het Centrum voor menselijke genetica aan de KU Leuven. Al snel keerde ze terug naar Leuven, waar ze de volgende 28 jaar werkte. Vanaf oktober vorig jaar is de professor met pensioen, maar gaat zij verder met onderzoek in het Centrum voor menselijke genetica in Leuven.

Tot de wetenschappelijke interesses van de professor behoren biologie en genetica van kanker (uiteraard hematologische maligniteiten (leukemie en lymfomen)) en moleculaire mechanismen van kanker.

Iwona Włodarska is de auteur van ongeveer 200 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in internationale medische tijdschriften en een recensent van talrijke wetenschappelijke artikelen en onderzoeksprogramma’s. Zij is ook de promotor van zes PhD proefschriften. Als lid van de Belgische (BSH), Europese (EHA) en Amerikaanse (ASH) hematologische vereniging heeft ze deelgenomen aan tientallen wetenschappelijke congressen.

Ondanks het feit dat ze permanent betrokken is bij Leuven, onderhoudt Iwona Włodarska een levendig band met Polen, ook op professioneel niveau. Zij werkt samen met Poolse wetenschappers, neemt deel aan het werk van de Poolse sectie van cytogenetica van kanker en leidt Poolse studenten en onderzoekers op op het gebied van kankergenetica. De professor was een recensent van onderzoeksprogramma’s ingediend in Poolse wetenschappelijke instanties en een co-auteur van het handboek “Clinical Oncology” gepubliceerd in Polen.

Iwona Włodarska houdt in haar vrije tijd van reizen en sporten (fietst, ski, zeilen). Zij rust ook gretig met een boek in haar tuin.