Ania

Geboren op 19 mei 1953. In 1977 voltooide ze haar universitaire studies in de Poolse filologie aan de Adam Mickiewicz Universiteit in Poznań. Ze werkte als assistent-regisseur in het Poolse theater in Poznań (1975-1977) en sinds de jaren 1970 als journalist. Ze heeft vele artikelen en interviews gepubliceerd in kranten zoals “Praca”, “Nasz Głos”, “Tak”, “Życie Warszawy”, “Świat Kobiety”, “Przekrój”, “Gazetka”, “Sukces”.

Ze organiseerde culturele evenementen en concerten in België, Nederland of Luxembourg van o.a.: Czerwone Gitary en Maryla Rodowicz, filmfestivals en premières van films zoals “Quo Vadis”, “Bitwa Warszawska”, “U Pana Boga za piecem”, alsook theatervoorstellingen: “Pan Tadeusz”, de one-act speelt Anna Nehrebecka, Grażyna Barszczewska of Daniel Olbrychski.

Vertaler en mederedacteur  van rapporten  en reportages over Polen voor RTBF, TVP, TV Polonia. Ze gaf Poolse taal (cultuur en literatuur) in Poolse scholen in Luxembourg, Antwerpen , Brussel. Sinds 2004 is zij leraar Pools op de Europese school in Luxembourg. Ze werd bekroond met de Gouden Kruis van Verdienste (1989), het Ridderkruis van Verdienste van de Republiek Polen (2013) en zij heeft een titel van de Ambassadeur onder Poolse School in 2008 (Wedstrijd Leraar van het jaar) gekregen.

In de jaren 2008-2012 was ze een expert (op aanwijzing van het Poolse Ministerie van Onderwijs) als onderdeel van het Europese programma “Human Capital – coaching en innovatieve leerprogramma’s voor kinderen van Poolse burgers in het buitenland. ”

Sinds 1992 werkte Anna Kos in alle soorten Poolse scholen in België (lager, middelbaar) als klassenleraar, leider van een onderwijseenheid, bibliothecaris. Ze is een onvermoeibare pedagoog, nooit ontmoedigd door dagdagelijkse moeilijkheden (juridisch, economisch, gezondheid). Een ervaren pedagoog.

Organisator van artistieke workshops in België voor Poolse jongeren maar ook voor gehandicapte jongeren uit Polen. Door haar ambities , de studenten van de Poolse Scholen waren in staat om vele bekende mensen uit de wereld van de Poolse cultuur te ontmoeten o.a.: Andrzej Wajda, Jerzy Kawalerowicz, Filip Bajor, Danuta Stenka, Wojciech Siemion en anderen.

Trouwe vriend van jongeren en bemiddelaar in hun conflicten. De eerste pedagoog benoemd vlgens de nieuwe reforme in de Poolse scholen in België. Adviseur van jonge generatie van leraren. Haar credo is: “het grootste en meest waardevolle geschenk dat we een kind kunnen geven, is een juiste opvoeding”.