AL

Op 27-jarige leeftijd heeft Aleksandra Lelek al veel artistieke successen geboekt. Ze studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (Concert Musicus Program) waar ze studeerde bij Prof. Jeroen Reuling. Zij studeerde cum laudeook af aan de Academie voor Muziek in Kraków (in de cello klasse bij prof. Zdzisław Łapiński). In 2017-2018 is ze assistent in de celloklasse van prof. Jeroen Reuling aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel.

Zij stuuderdee aan de Leopold Mozart Zentrum in Augsburg bij Professor Julius Berger, zij werd geïnspireerd in haar professionele carriere door verschillende eminente leraren zoals: A.Noras, G.Hoffman, F.Helmerson, A. Rudin tijdens artistieke workshops.

Ze heeft al vele wedstrijden en speciale prijzen in Polen en in het buitenland gewonnen: de International Cello Concours in Liezen (Oostenrijk), de Cello Concours in Poznań Danczowski, de Wilkomirski Cello Concours in Poznań, de International Music Competition ” Individualis “in Kiev, de wedstrijd” Talenten voor Europa “in Slowakije.

Tweemaal ontving Aleksandra Lelek de 1ste Prijs tijdens het concert van het jaar – wedstrijd voor de beste studenten van Poolse muziekacademies.

Ze trad op als soliste onder leiding van Krzysztof Penderecki en Jerzy Maksymiuk, samen met Sofia Gubaidulina en Julius Berger in het concert van de Kronberg Academy (het opnemen van het album “4 voor de vrede”), en aan de kant van Zakhar Bron, Mihaeli Martin en Radovan Vladkovic (Encuentro de Música en Academia de Santander).

Ze heeft aan vele festivals deelgenomen: ISA PragWienBudapest – speciale onderscheidingen in de categorie strijkers en voor de beste uitvoering; Young Talent Festival in Schiermonnikoog; Morningside Music Bridge in Canada – Best Attendee Award; Internationaal Warschau Herfstfestival; Wawel bij zonsondergang; Ohrid Zomerfestival in Macedonië; Ohrid Summer Festival-Macedonia; Viana Summer Festival-Portugalia; Klara International Music Festival in Brussel; Harmos Festival in Portugal; European Chamber Music Academy.

Haar verdiensten leverden haar een ​​artistieke beurs op van de stad Krakau. Sinds 2014 volgt ze doctoraatsstudies aan de muziekacademie van Krakau, waar verwierf in 2018 de graad van doctor.

In 2016 ontving ze met het Tmesis-kwintet een prijs in de prestigieuze Belgische competitie Supernova, dat jonge muzikanten promoot en helpt bij het artistieke carriere. De groep verblijft ook in het cultureel centrum Beeldenstorm in Brussel.

In 2016 debuteert het Ardente duo, dat Alexandra samen met Maciej Zimka (accordeon) co-creëert met een debuutalbum.

In 2016 werd ze concertmeester van de cello-groep van het Casco Phil Chamber Orchestra of Belgium, waarmee ze ook als solist optreedt.

In 2017 vertegenwoordigde Aleksandra, samen met het pianokwintet, de Lincoln Center Stage tijdens een tournee door de Verenigde Staten.