monikaANT

Een sterke vrouw begiftigd met management talent. De zevenentwintig jaar in leidinggevende posities resulteerden in tal van van erkenningen voor haar leidinggevende vaardigheden. In haar leven heeft ze fantastische mensen ontmoet, die haar aanmoedigden om uitdagingen aan te gaan en graag hun ervaringen met haar deelden.

Sinds 1999 is ze hoofd van de scholengemeenschap Gen. St. Maczek, nu SPK, gevestigd in Antwerpen en horend bij de Poolse Ambassade in Brussel. Ze is ook de initiatiefnemer en organisator van veel educatieve projecten in Polen en in het buitenland. In 1997 kreeg ze het Bronzen Kruis van Verdienste van de Republiek Polen.  Monika Pruska werd ook bekroond met de Medaille van de Commissie van Nationaal Onderwijs en met het Gouden Kruis van Verdienste voor de Poolse Scouts Associatie. In oktober 2015 ontving ze uit de handen van de Poolse Ambassadeur in België de heer Artur Harazim het Gouden Kruis van Verdienste van de Republiek Polen.

Behalve de activiteiten voor de Poolse gemeenschap, engageert Monika Pruska zich ook voor talrijke Vlaamse organisaties. Op het vlak van de organisatie en de modernisering van de preventieve – educatieve programma’s voor kinderen en jongeren, werkt Monika actief samen met internationale organisaties zoals: AGOP in Frankrijk, OLVA in België, PINA in België en DOGA in Turkije.

Het Schoolse Consultatiepunt in Antwerpen werd opgericht in 1996 op initiatief van de Poolse gemeenschap in de provincie Antwerpen en de toenmalige Poolse Consul van de Republiek Polen Józef Dąbski. Monika Pruska heeft van een kleine zaterdagse Poolse School een bloeiende onderwijsinstelling gemaakt, die tegenwoordig ongeveer 600 studenten telt.  Monika benadrukt dat het werk van haar zelf gekozen pedagogisch team, heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de school.

“De leerkrachten die deel uitmaken van het pedagogisch team van de Poolse school in Antwerpen, zijn mensen, die aan anderen eisen stellen, hen aanmoedigen om een grotere inspanning te leveren, de behoeften van de studenten nagaan, naar hen kunnen luisteren en hen ondersteunen in hun ontwikkeling,” – benadrukt Monika Pruska.