martaDanseres, pedagoog, choreograaf. 

Is geboren in Breslau en vanaf het begin van haar carrière (1998) verbonden aan de Opera Breslau waar ze als een ballet solist werkte. Ze creëerde de hoofdrollen en solopartijen in het balletrepertorium: Het Zwanenmeer, De Notenkraker, Assepoester, Don Quichot, Romeo en Julia, Sneeuwwitje, Paquita, Les Sylphides en vele anderen.

Marta Kulikowska de Nałęcz is afgestudeerd aan de Państwowa Szkoła Baletowa  [Balletschool] te Poznań. Vervolgens is ze afgestudeerd aan de faculteit balletpedagogie aan de Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina [Frederik Chopin Muziekacademie] te Warschau. Ze is op dit moment bezig met het finaliseren van haar doctoraatsthesis, waarvan het thema weinig onderzochte specifiteiten omvat van het klassieke ballet.

Marta Kulikowska de Nałęcz was docent dans aan de Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna [Theateracademie] te Breslau. Sinds een aantal jaren werkt ze ook als choreograaf. Ze geeft regelmatig dansworkshops en danslessen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Tijdens haar langdurige artistieke carrière gaf Marta Kulikowska de Nałęcz talrijke gastoptredens in binnen- en buitenland (Nederland, Denemarken, Duitsland, Luxemburg).

Marta Kulikowska de Nałęcz is laureate met vele prijzen en onderscheidingen, o.a. de Theatrale Muziekprijs Jan Kiepura in de categorie voor de Beste Danseres (2009). Een jaar later werd ze bekroond met de bronzen medaille voor cultuurbijdrage Gloria Artis uitgereikt door de Minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed van de Republiek Polen.

Ze kwam naar België in 2013. Ze werkt als balletlerares in een aantal Brusselse scholen: Brussels International Ballet School (hier ook lessen in het professionele domein), Yantra, Balletomania en Accordanse. Binnenkort wacht er een nieuwe uitdaging op haar. Ze won de wedstrijd voor de functie van artistiek directeur aan de dansschool in Tervuren, die ze zal opnemen bij de start van het nieuwe seizoen.

Meer informatie – de officiële website /www.martakulikowska.com/