aga

is een geboren Bergbewoner, komt uit Murzasichle in de buurt van Zakopane en hoewel ze al veel jaren ver weg van de Tatra leeft, blijft ze diep verbonden met de cultuur van de Bergbewoners.

Agnieszka Łukaszczyk verhuisde op 12-jarige leeftijd naar de Vereinigde Staten, waar ze achtereenvolgens de opleidingen politieke wetenschappen aan de University of Tennessee en internationale betrekkingen met focus op veiligheid aan de American University of Washington heeft voltooid. Na het afstuderen begon Agnieszka met een stage in de organisatie Space Generation Advisory Council in Support of the UN Programme on Space Applications (SGAC) die  door de Verenigde Naties opgericht is en die zich bezighoudt met ruimtebeleid. Na het voltooien van haar stage bij SGAC begon Agnieszka voltijds te werken in hetzelfde agentschap, waar ze na 2 jaar de functie van directeur-generaal op zich heeft genomen.

Bovendien bestaat de uitgebreide professionele ervaring van Agnieszka Łukaszczyk uit werken voor het Europees Instituut Ruimtebeleid in Wenen (ESPI), evenals voor de Amerikaanse Ruimte Stichting – the Secure World Foundation als Directeur voor Europa. Op dit moment werkt Agnieszka aan een Europees Ruimteprogramma om de aarde te observeren – Copernicus voor de Europese Commissie.

Agnieszka Łukaszczyk werkt sinds 11 jaar in de ruimtesector en is één van de weinige experten in Europa voor Ruimtebeleid en –veiligheid. Haar beroepsactiviteiten in deze zeer verantwoordelijke functies hebben Agnieszka er niet van weerhouden om in tussentijd haar postgraduaat in Kosmische Ruimtemanagement te behalen aan de Szkoła Główna Handlowa [international Warsaw School of Economics] , en haar studies verder te zetten met een doctoraatsstudie aan de Akademia Sztuki Wojennej [Universitaire Academie Oorlogsstudies] in de ruimteveiligheid te Warschau.

Agnieszka Łukaszczyk werd als één van de eerste vijf mensen in de wereld bekroond door de Internationale Astronauten Federatie voor haar prominente persoonlijkheid in de ruimtesector en haar leiderschap nog voor ze 30 jaar was. Agnieszka’s verwezenlijkingen bestaan verder nog uit talrijke wetenschappelijke publicaties, openbare toespraken en papers. Agnieszka geeft gastcolleges aan de Katholieke Universiteit in Leuven, België, de Universiteit Leiden in Nederland en de Charles University in Praag.

Agnieszka is een actief lid van de Poolse Vrouwenvereniging in Brussel – Black Brussels Baloons, een adviseur van de Belgische jeugdvereniging die zich bezighoudt met ruimtelijke thema’s – BeSpace en zit in de Raad van de organisatie Women in Aerospace Europe. Bovendien nam Agnieszka Łukaszczyk deel, als scheidsrechter bij het schansspringen en de Noordse Combinatie, aan talrijke Wereldbekerwedstrijden schansspringen en aan de Olympische Winterspelen in Vancouver en Sochi.